събота, 3 декември 2016 г.

Малта - загадъчна и неповторима... - част трета - Ла Валета

И така, част трета - Ла Валета - столицата на красивата Малта. След кратка почивка продължаваме нататък - каквото и да кажа за Ла Валета, вероятно ще бъде малко, много красив град, но вече стана ясно, че в Малта всичко е красиво :)
Валета - поглед от Слима


Както вече споменах, в Малта има изключително много храмове, та Валета не прави изключение, рицарите от Ордена на Св. Йоан са оставили своя отпечатък тук доста осезателно. Наречена е "Град на дворци, построен от джентълмени за джентълмени". Валета има изключително интересна мрежа от улици, която представлява своего рода естествен климатик на града :)
Всичко във Валета е изпипано до последния детайл, влюбена съм във вратите на къщите - всяка има характерна специфична метална дръжка, с която да почукаш на вратата :) Детайлите са най-различни, материята също и всичко е и.очарователно и изящно в своята изработка. Човек може да види причудливи елементи, а всичко това е подплатено с прословутия малтийски кръст :)


 В почти всеки край на Валета има укрепления, на които има бойници. Валета е едно от най-големите естествени пристанища в света, там могат спокойно да акостират различни кораби, без да има проблем с дълбочината. Най-красивият изглед се открива от така наречените Барака Гардънс- изключително красива градина, както споменах вече преди това, в Малта няма естествен водоизточник. Тук грижовни ръце са сътворили истински оазис от растения и фонтани. А гледката към пристанището спира дъха.


Барака гардънс
Тук всеки ден в определени часове, оръдията отбелязват часа. Признавам си, това не ми подейства толкова впечатляващо, колкото влизането на пътнически кораб в самото пристанище. Доста внушителна гледка е. Както и яхтите, закотвени на отсрещната страна на залива. Истински малки бижута :)

 Гледката на огромния кораб, влизащ в пристанището ме накара да се замисля за историята на тази малка островна държава, преминала през толкова бури и препятствия и въпреки това, превърнала се в интересно и забележително място, което може да предложи изключително много за разглеждане и научаване. Не знам как точно са творили всички
обитатели на острова, но строителството тук е впечатляващо и спиращо дъха. Пристанището е

 построено високо и създава усещането, че се рееш над корабите. Разбираемо е, защо са успели толкова дълго да предпазят острова от чуждо нашествие, а също така и да предложат добра база за търговия :)




По улиците на Валета човек може да открие много интересни места, а и има такива малки, скрити богатства - кокетни улици, старинни сгради, малки ресторантчета, кафенета, паметници на известни личности, буквално всичко е превърнато в история и е почетено с уважение. Даже има табелка за престоя на Наполеон, който е бил на острова за цели 7 /седем/ дни :)
 Навсякъде е пълно с религиозни символи и човек може да се моли всеки ден от годината в различен храм :) Най-величествен от тях обаче е Храмът "Св. Йоан Кръстител", която е била построена за нуждите на рицарите хоспиталиери. Интересен факт е, че на фасадата на църквата има три часовника. Само единият показва времето, останалите показват деня и датата. Те имат за цел да объркат дявола и той да не успее да дойде навреме за службата.

Часовниците на фасадата


Катедралата Св. Йоан Кръстител

 Дори и да искам, не бих могла да пресъздам с думи красотата на самата катедрала. Това е място, което трябва да се види и съпреживее. Построена е в бароков стил, всичко в нея е изпипано до последния детайл - от фризовете по стените, до мраморните подове, изпълнени с религиозни сцени. Подът на самата катедрала е определян като един от най-красивите подове в света. Той е съставен от 375 надгробни мраморни плочи, които изобразяват гербовете и делата на най-знатните рицари на ордена. Стените за рисувани с невероятно майсторство. В самата катедрала се съхраняват картини на Караваджо и Мария Прети.

 Навсякъде се вижда малтийския кръст, преплетен с френската лилия.
Надгробни плочи
 А религиозните сцени са преплетени с благодарност към знатните рицари-дарители на ордена.

 В Катедралата се съхраняват и всички бойни знамена на Малта, претърпяли различни сражения. Има специална зала, в която са поставени, с описание на самото знаме, повода при който е носено, както и портрети на Великите Магистри.

 Катедралата е интересно разпределена - има различни капели, като всяка е посветена на различните националности рицари, които са служили в ордена. Колкото по-близо си до центъра, толкова по-старши представител си в ордена и толкова по-богат. Френската, италиянската и арагонската капели са най-близо до олтара, те са били най-добре представени.

Фламандски гоблен


 В самата катедрала има различни отделения, в които се съхраняват специалните хорови книги на ордена, съхраняват се религиозни одежди, използвани при специални церемонии. Изработени са от коприна и сатен, изпъстрени с богати бродерии, често третирани със злато и сребро. Цветовете на всеки комплект одежди са внимателно подбирани, съобразно църковния календар. В храма се намира колекция и от фламандски гоблени. 
Всичко тук говори за пищност и богатство.



Предполагам, че има още доста какво да се види в самата Валета, въпреки че не е голям град сам по себе си, но въпреки това има много места, които да се посетят и да се разгледат. За сега обаче толкова от мен :) Продължаваме нататък....
















Няма коментари:

Публикуване на коментар